Language
destinations

Zágráb

Tökéletes hétvégi kiruccanás a vásárlás szerelmesei és a kultúra iránti érdeklődők számára

Fedezze fel Zágráb

Horvátország fővárosaként és legnagyobb településeként Zágráb az ország politikai, kereskedelmi, oktatási és kulturális központja. A város az országok és régiók között is egy élénk csomópontja a közúti és vasúti szállításnak: forgalmas autóbusz-útvonalakat köt össze Budapest, Bécs, Ljubljana, Belgrád és természetesen a horvát tengerpart városai között. Forgalmas sétálóutcái tele vannak utcai előadóművészekkel és művészekkel, a számos park és szökőkút pedig felfrissülést és árnyékot biztosít a forró nyári napokon. Akár turistaként, akár üzleti ügyben érkezik a városba, vagy ha hosszabb ideig tartózkodik itt, Zágráb rabul fogja ejteni a szívét.

Látványosságok

Múzeumok

Zágráb számos múzeuma nem kizárólag Zágráb és Horvátország történelmét, művészetét és a kultúráját mutatja be, hanem egész Európáét és a világét. A történelem kedvelői számára a Régészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum tökéletes lehet, akik pedig többet szeretnének megtudni Zágráb történelméről, azok számára a Zágráb Városi Múzeum ajánlott. A művészet kedvelői számára ott van a számos galéria és múzeum, például a Modern Galéria, a Művészeti és Kézműves Múzeum és a Mimara Múzeum. Akik pedig a szentimentális dolgokat kedvelik, azoknak tetszeni fog a Tönkrement Kapcsolatok Múzeumát: a látszólag értéktelen tárgyakról szóló történeteken nevetni vagy sírni fog (vagy mindkettő). Ezek célja, hogy megtanítsák kicsit jobban értékelni az emberi kapcsolatait.

Események

Zágráb az egész évben tartó ünnepségek otthona. Évszaktól függetlenül valami mindig történik. Ha télen érkezik Zágrábba, számos adventi esemény bűvöli majd el – ételes bódék minden utcasarkon, remek zene a város főterének hangszóróin keresztül, és karácsonyi fények mindenütt. Amennyiben nem Advent ideje alatt érkezik a városba, akkor sem fog unatkozni, mivel számos zenei fesztivál fogja magával ragadni.

A sci-fi és a fantasy rajongói számára a Sferakon és az InfoGamer maga a mennyország. Az események körülbelül három napig tartanak, és népszerű franchise-okkal kapcsolatos különféle előadásoknak, valamint asztali játékoknak és LARP-oknak (élő szerepjátékoknak) adnak otthont.

Előadó-művészet

A színház és a klasszikus zene kedvelői számára a Zágrábi Nemzeti Színház és a Vatroslav Lisinski Koncertterem tökéletes választás lehet. Ha gyerekeknek való színpadi előadást keres, akkor mindenképpen látogassák meg a kisebb színházakat, mint például a Bábszínházat. Ha Ön filmrajongó, akkor ha páros számú évben érkezik Zágrábba, lehetősége lesz meglátogatni a Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, az Animafestet.

Vallási nevezetességek

Regionális vallási központként Zágrábban számos vallási műemlék található. Ha Ön katolikus vallású, vagy csak érdekli a katolikus történelem, a zágrábi katedrális egy jó kiindulópont a vallási nevezetességek felfedezéséhez. A gyönyörű gótikus belső és külső bárkit elkápráztat, aki fel mer nézni. A Szent Márk templom tetőcserepét úgy fektették le, hogy azok Zágráb és a Horvátországot, Szlavóniát és Dalmáciát magába foglaló Háromegy Királyság címerét ábrázolják. A Jézus szíve bazilika építészete pedig el fogja kápráztatni.

Kertek

Tegyen egy sétát az állatkertben, és élvezze a természet hangjait, amiket a makik, a méhek a halak és más állatok adnak ki élettereikben, amelyek olyan élethűen tükrözik természetes élőhelyüket, amennyire csak lehet. Élvezze az egymás mellett békésen élő ragadozók és prédáik látványát, és tekintse meg a ritka és veszélyeztetett növényeket.

Ha inkább a növényeket kedveli, a Zágrábi Botanikus Kertbe érdemes mennie. Fogjon egy vázlatfüzetet vagy egy festőállványt, és tegye be a kertbe, miközben a különböző virágokat és gyógynövényeket lassan lengeti a szél, vagy csak üljön le egy padra, és élvezze a bódító illatokat.

Legjobb vendéglők

Zágráb éttermei nemcsak nemzeti ételeket kínálnak (például štrukli és a kremšnite), de nemzetközi ételeket is. Ha úgy akar enni, mint a helyiek, próbálja ki a ćevapi vagy a sarma nevű ételeket a Pri zvoncu,  nevű helyen, ha pedig valami elegáns helyre vágyna, akkor a Dubravkin put az Önnek való hely.

Legjobb szálláshelyek

Zágráb számos különböző szálláslehetőséget kínál, köztük gyönyörű hoteleket, családi vendégházakat és táborhelyeket – ez a város minden igényt kielégít.

Hostel

A Main Square Hostel Zágráb központjában található, csupán 20 méterre a Jelačić bán tértől. A modern stílusú szálló hálótermekben és saját fürdőszobás szobákban kínál ágyakat, ingyenes Wi-Fi hozzáféréssel és egy közös társalgóval.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOSTELEKRŐL

Panzió reggelivel

A B&B Cool Centre Zagreb 100 méterre a Cvjetni tértől található, és légkondicionált szobákat kínál. A Donji Grad kerületben, ideális helyen lévő panzió 2 perces sétára található a Régészeti Múzeumtól, valamint 3 perces sétára a Jelačić bán tértől.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A PANZIÓKRÓL

Hotel

A Zágráb szívében található Hotel Dubrovnik épülete Zágráb főterén helyezkedik el, történelme pedig 1929-ig nyúlik vissza. Felújított szobákat és lakosztályokat kínál, klasszikus dekorációval és modern felszereltséggel. Legmodernebb IPTV-rendszer, üzleti központ, edzőterem, bár, étterem és ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOTELEKRŐL

Közlekedési lehetőségek

Amikor megérkezik a városba, probléma nélkül el tud jutni a hotelbe vagy az apartmanba, ahol megszáll. Az Autobusni Kolodvor Zagreb központi buszállomáson megbízható taxiállomások és tömegközlekedési lehetőségek találhatók. Ha nem akar dugóban ragadni, akkor a legjobb lehetőség a villamos – a villamos alapvető információi és a térképe könnyen érthetőek.

Zágráb a sétálásra lett kitalálva, azonban a várost kerékpárral is élvezetes bejárni. Bérelhet egy kerékpárt egy napra, ha gyorsabb szeretne közlekedni, és így is bejuthat olyan helyekre, ahova a gyalogosok, vagy felszállhat egy trolira, és utazhat inkább azzal.

Az egy zónára érvényes jegyek 4 és 6 kuna között vannak, attól függően, hogy hol vásárolja őket. Szerezhet 24 órás, 3 napos, 7 napos, 15 napos és 30 napos jegyet is.

Buszjáratok Zágrábba és Zágrábból

Útvonalak Megálló
Budapest to Zagreb Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Bratislava to Zagreb Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Munich to Zagreb Munchen – Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Zagreb to Budapest Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest
Zagreb to Bratislava Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava
Zagreb to Munich Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava – Vienna APT – Vienna – Linz – Munchen