Language
destinations

Velence

Merüljön el az élményekben

Fedezze fel Velence

A lagúnákra épült márványpaloták, a szemüvegek, a magasított talpú cipők és a fűző nélküli ruhák városa – Velence mindig is az a város volt, amely mindennek ellenszegült. Habár kicsinek tűnhet, Velence igazából hatalmas. A városban akár királyi lakomákat is lehet rendezni – ezt III. Henrik francia király is megtapasztalta, amikor több mint ezer fogást tettek elé. Ma az ilyen lakomák szerényebb változatai érhetőek el a boldog órákban, amikor a bárok pazar velencei tapas és cicheti ételeket kínálnak.

Számos felfedezendő dolog vár Önre Velencében, a történelmi helyszínektől a művészeti kincseken át a különböző szigetekig és kanálisokig – maradjon addig, ameddig csak tud, hogy felfedezhesse egész Velencét.

Látványosságok

Múzeumok

Több mint két tucat múzeum található Velencében, és mindegyiknek külön története van. A Dózsepalota (Palazzo Ducale) büszkén áll a vízparton. Azt gondolnánk, hogy ez egy szokatlan helyszín egy nagy köztársaság politikai és adminisztratív központjának, azonban ha úgy tekintjük, hogy Velence az ellenszegülés megtestesítője, már nem is tűnik olyan furcsának. A díszes oszlopcsarnokokon és a geometrikus homlokzaton túl hatalmas állami dísztermek, a dózse személyes lakórészei, valamint tanácstermek, bíróságok és börtönök hatalmas épületegyüttesei rejtőznek.

Miután elvesztette a Titanic fedélzetén utazó édesapját, az örökösnő, Peggy Guggenheim a 20. század nagy gyűjtőinek egyikévé vált. A kanális felőli otthonában szürrealista, futurista és absztrakt expresszionista gyűjtemények találhatók.

A Giorgio Francetti alla Ca’ d’Oro galéria a Canal Grande egyik leglenyűgözőbb épületében kapott otthont. Franchetti báró hamvai a lenti, nyílt oldalú udvar egyik ősi lila porfíroszlopa alá vannak eltemetve. Ha már ott jár megtekinteni a művészeti alkotásokat, lépjen ki a kétszintes erkélyre is, merüljön el a Canal Grande elképesztő látványában a gótikus ívtornácon, és készítsen pár képet.

A Museo Ebraico a velencei zsidó közösség történelmét fedi fel, és bemutatja, hogyan járultak hozzá Velence, Olaszország és a világ történelméhez.

Vallási nevezetességek

Velencében minden sarkon található egy vallási nevezetesség – több mint 40 templomot és öt zsinagógát rejt magában.

A Santa Maria Assunta-katedrális már a 7. század óta létezik. Nézzen előre, amikor belép, és csodálja meg a szenteket a túlvilágon ábrázoló aranyozott festményeket és az üdvözült Madonnát gyermekével, vagy forduljon meg, és nézzen szembe az ördögre, aki kárörvendezik az elveszett lelkeken az utolsó ítéletet ábrázoló jelenetben.

A Chiesa di Santa Maria dei Miracoli a 15. században épült, miután Niccolò di Pietro Mária szentképe könnyezni kezdett a szabadtéri szentélynél.

A Chiesa della Madonna dell’Orto Velence egyik legjobban őrzött titka – a reneszánsz festő, Tintoretto plébániatemploma volt, aki most az oltár jobb oldali kápolnájában van eltemetve.

A Schola Canton a 16. században épült, az aranyozott rokokó belső csak két évszázaddal később lett hozzáadva. Ez a zsinagóga Európában kivételnek számít. Nyolc elbűvölő tájképe van, amit bibliai példabeszédek ihlettek. A Museo Ebraico mögött rejtőzik, és idegenvezetés során lehet belépni oda, a múzeumon keresztül.

A Schola Tedesca már a 16. század óta a Velencében élő askenázi zsidó közösség spirituális otthonául szolgál. Idegenvezetéssel érhető el a Museo Ebraicón keresztül.

Események

Velence számos eseménynek ad otthont, azonban a leghíresebb ezek közül a Karnevál. Ez egy jelentős történelmű, nagy vonzerővel és hagyománnyal rendelkező esemény. A Karnevál tíz napjára Velence egy szórakoztató-központtá válik, ahol utcai fellépők és nagyszínpados fellépők egy sorát láthatja.

A Regata Storica az egyik legszebb, leglátványosabb és legmeghatóbb esemény Velencében. Figyelje, ahogy a színes hajók elsuhannak.

Legjobb vendéglők

Számos különböző étterem található Velencében. Ha helyi, velencei ételt szeretne kipróbálni, akkor a Salvmeriában a helye. Ha kevésbé a környékre jellemző, inkább nemzeti ételt szeretne kipróbálni, akkor a Riviera vendéglő kitűnő ajánlatokkal várja. Látogassa meg a történelmi velencei Pasticceria Dal Mas pékség-kávézót, és egyen pár friss péksüteményt, vagy próbálja ki a Suso nevű hely fagylaltját. Ha közel-keleti ízekre vágyna, akkor menjen a Gibran étterembe, ahol minőségi libanoni fogásokat kóstolhat meg.

Legjobb szálláshelyek

Velence számos különféle szállást kínál – Önnek csak el kell döntenie, hogy hogyan szeretné eltölteni estéit a városban.

Hostel

A Gallerie dell’Accademia múzeumtól 280 méterre lévő Casa Accademia velencei szállást kínál. A szálláshelyen terasz és közös hall is van.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOSTELEKRŐL

Panzió reggelivel

Velencében található a teraszt és közös hallt biztosító Bianca Cappello House is, nem messze a Ca’ d’Orótól és a Rialto-hídtól. A szálláson ingyenes Wi-Fi biztosított a vendégek számára.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A PANZIÓKRÓL

Hotel

A velencei lagúnában lévő, privát szigeten elhelyezkedő JW Marriott Venice Resort & Spa egy 5 csillagos üdülő wellness-szel, kültéri medencével és 4 étteremmel. A JW Marriott Venice birtokán továbbá buja kertek, egy napozóágyakkal felszerelt tetőtéri úszómedence és egy 19. századi templom található.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOTELEKRŐL

Közlekedési lehetőségek

Mivel Velence egy lagúnán lévő kis szigeteken helyezkedik el, a víznek van a legfontosabb szerepe közlekedési szempontból. Bármerre is utazzon, az út utolsó részében gyalogolni fog a legközelebbi vízibusz/vízitaxi megállótól, vonatállomástól vagy parkolótól. Velence a világ egyetlen gyalogosvárosa, így ha gyorsabban szeretne eljutni valahova, akkor vaporetti (vízibusz) használatára lesz szüksége, ami nagyobb kanálisokon működik. Ha vaporettón akar utazni, az általában 7 euróba kerül. Azonban különféle változatok érhetők el, köztük a 29 éven aluli fiatalok számára kedvezményeket kínálók is. A vaporetti becsületrendszer alapján működik, ami azt jelenti, hogy a jegyét a felszállás előtt, a megállóban kell érvényesítenie.

Bus routes from and to Venice

Útvonalak Megálló
From Ljubljana to Venice Airport to Ljubljana Ljubljana – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Venice Airport – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
From Venice to Ljubljana Venice (Tronchetto) – Venice Mestre (train station) – Venice (Airport VCE) – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
From Ljubljana to Venice Ljubljana  – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Venice (Airport SE) – Venice Maestre (train station) – Venice(Tronchetto)