Language
destinations

Pula

Háromezer éves történelem

Fedezze fel Pula

Az Isztriai-félsziget legnagyobb városának története háromezer évvel ezelőttig nyúlik vissza, így a hely változatos látnivalókat kínál a kultúra kedvelői számára. Pula utcáit ősi műemlékek díszítik, amelyek az egykori római birodalom nagyságára emlékeztetnek minket. Merüljön el a múltban, miközben egy fagylalttal a kezében barangolja be az élénk utcákat. Látogassa meg Pula elkerített strandjait a meleg nyári napokon, és ússzon egyet az kristálytiszta Adriai-tengerben. Ez a város nem csak a szívét, de a képzelőerejét is magával ragadja.

Látványosságok

Múzeumok

Isztria híres a kiváló minőségű olivaolajáról, így nem meglepő, hogy Pula városában van egy külön, csak erre szentelt múzeum is. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mitől lett Horvátország legjobb olivaolaja az isztriai, akkor mindenképp látogasson el az Olei Histriae múzeumba. Akik szeretik a történelmet és többet meg szeretnének tudni az Adriai-tengerről, azok számára Isztriai Archeológiai Múzeum és az Isztriai Történelmi és Tengerészeti Múzeum tökéletes választás lesz. Az Isztriai Kortárs Művészeti Múzeum fiatalságot hoz az öreg városba, de ha valami másra vágyna, valami meghittebbre, akkor látogasson el a Memo Múzeumba, és nézze meg a hétköznapi tárgyakat felvonultató nosztalgia-kiállításokat.

Események

Pula hosts many events throughout the year, whether they are musical, educational, or relaxing. For those who like big parties, the Dimensions festival and the Outlook festival taking place in September are a great chance to go wild and unwind from the stress of everyday life. In case you find yourself in Pula before or after September and still want to party, Uljanik is a great place for you. It’s Pula’s party venue of choice ever since 1965, hosting various DJs practically every weekend, and it offers affordable nights out to its fun-focused regulars. For those who want to go a bit underground, Rojc is a perfect place. Let yourself get lost in this former military school of the Austro-Hungarian army as your senses are overflown with various exhibitions, films, talks and conferences, with just the right amount of music following you everywhere.

Történelmi épületek

Természetesen aki Pula városába látogat, annak meg kell tekintenie az ősi római amfiteátrumot, ismertebb nevén Pula Arénáját. Ami egykor ősi gladiátorküzdelmek helyszíne volt, ma számos esemény, például a Pulai Filmfesztivál, különféle koncertek, opera, balett és sportversenyek otthonául szolgál. Ha nyáron Pula városában jár és kíváncsi, hogy milyenek voltak a gladiátorharcok, akkor mindenképp látogasson el az arénába, mivel a nyári hónapokban minden héten gladiátorküzdelmeket tartanak ott. Az ősi római mitológia rajongói számára kihagyhatatlan helyszín a Pula városában lévő régi római fórum. Augustus temploma még mindig a város történelmi központján áll, a városháza mellett. Más történelmi városhoz és kisvároshoz hasonlóan Pulában is van egy erőd. Menjen fel az erőd tetejére, és az egyik oldalról a történelmi központra való kilátást élvezheti, a másik oldalról pedig a közeli hajógyárnál lévő darukat láthatja. Akik vallási élményben szeretnének részesülni, azok részt vehetnek egy misén a Pula városában lévő katedrálisban. A katedrális azon a helyen épült, ahol a keresztények az üldöztetésük ideje alatt gyülekeztek. Tekintsen le a régi mozaikokra, mielőtt felnézne az égre.

Akvárium

A legtöbb horvát akváriumtól eltérően, amelyek régimódiak, Pula akváriuma egy küldetést tűzött ki maga elé: a veszélyeztetett tengeri teknős megmentését. Verduelában, egy Habsburgok által épített erődítményben található, és lehetőséget ad arra, hogy felfedezze a helyi tengeri élőlényeket, és támogassa a legtöbb segítségre szoruló állatokat.

Legjobb vendéglők

Isztria az olívaolajáról és a mediterrán konyhájáról ismert. Ha megfizethető áron szeretne finom helyi ételeket enni, akkor próbálja ki a Vodnjanka nevű helyet, ha pedig luxust szeretne, akkor aMilan  az Önnek való hely.

Legjobb szálláshelyek

Pula számos különféle szálláslehetőséget biztosít, köztük gyönyörű hoteleket, családi vendégházakat és táborhelyeket – Önnek csak el kell döntenie, hogy hol szeretne megszállni ebben a gyönyörű városban.

Hostel

A Hostel Ljiljana Pulában található, 1,3 km-re a Pula Arénájától, szobáiban pedig ingyenes Wi-Fi érhető el. Közel van Pulai Régészeti Múzeumhoz, az Isztriai Kortárs Művészetek Múzeumához és a Herkules-kapuhoz. A környék látnivalói közül 1,3 km-re van Isztria Történeti Múzeuma, vagy 1,4 km-re a Pulai Katedrális.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOSTELEKRŐL

Panzió reggelivel

A Pula központjában található City Point Rooms 2016 végén lett felújítva, és a nevezetességektől alig pár lépésre kínál szállást. Az 1. századi római amfiteátrum, az Aréna 5 perces sétára van.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A PANZIÓKRÓL

Hotel

A strandtól csak pár lépésre lévő Park Plaza Histria Pula 4 km-re található Pula központjától. A 3 éttermet, tenisz- és squashpályát kínáló hotel szabadtéri medencét, billiárdot, minigolfot és napozóágyakat is biztosít.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOTELEKRŐL

Közlekedési lehetőségek

Amikor megérkezik Pula városába, gond nélkül el fog jutni a hotelbe vagy az apartmanba. A városban rengeteg taxi és tömegközlekedési lehetőség van. Ha busszal vagy repülőgéppel utazik Pula városába, akkor a helyi buszjáratok azonnal be tudják vinni a városba.

Pula utcái remekül bejárhatók gyalog is, de ha gyorsabban be szeretné utazni a várost, akkor bérelhet egy kerékpárt, vagy felszállhat a buszra. A buszok elég drágák (11 kuna egy kártyáért, egy személyre, egy útra), azonban ha csak a Pulapromettel utazik, akkor érdemes beszereznie egy Buszkártyát. A Buszkártya egy elektromágneses menetjegy, amit fel lehet tölteni pénzzel, és olcsóbban lehet vele utazni buszokon. A Buszkártya ára 30 kuna, de általában 70 kunáért árulják, amelyből 40 kuna leutazható. A Buszkártya nagyban csökkenti az út költségeit: városi útvonalakon óránként 6 kunáért utazhat vele (1–9-es útvonalakon). Továbbá egyszerre akár 5 ember is használhatja ugyanazt a Buszkártyát, ugyanarra a buszra. A Buszkártya soha nem jár le, így akkor is felhasználhatja a rajta lévő pénzt, ha legközelebb Pula városában jár, így nem kell attól tartania, hogy elvész a pénze.

Taxi is elérhető. A jelenlegi kiindulási ár taxiknál 15 kuna, a további ár 7 kuna kilométerenként, vasárnap és este pedig 20%-os áremelkedésre számíthat.

Bus routes from and to Pula

Útvonalak Megálló
From Salzburg to Pula Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Pula to Munich PulaRovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
From Pula to Salzburg Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
From Pula to Ljubljana Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Pulából Frankfurtba Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Pula to Bled Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled
From Munich to Pula Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Ljubljana to Pula Ljubljana  Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Frankfurtból Pulába Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Bled to Pula Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula