Language
destinations

Bled

Lélegzetelállító úti cél a romantika, a természet és a sportok kedvelői számára

Fedezze fel Bled

Néhány turista (akik Ljubljanát látogatják meg vagy az Alpokban síelnek) úgy hagyja el Szlovéniát, hogy nem tekinti meg Bled városát és annak csodálatosan szép tavát. A város az osztrák határ közelében van, 50 km-re Szlovénia fővárosától, Ljubljanától. A Bledi-tó egyike Szlovénia koronaékszereinek, és kevés olyan ember van, akit nem nyűgöz le káprázatos kék vize, az apró, csepp alakú szigete és a tó felett tornyosuló, baljós kinézetű kastélya. Bled Szlovénia legnépszerűbb üdülőhelye, a romantikát kedvelő fiatal pároktól a túrázásra, kerékpározásra és vízi sportokra vágyó kirándulókig mindenki számára vonzó.

Látványosságok

Bledi-tó

A Bled városába látogatók azért érkeznek ide, hogy láthassák a csillogó, kékeszöld színű tavat, amely a város nevét viseli. A Bled tó egy gleccsertó, amelyet egy hatalmas, erdőkkel borított hegység vesz körbe. Egy kis sziget található rajta, amin egy régi templom helyezkedik el. Maga a tó nem túl nagy: a területe 2 x 1,38 km, így gyalog körülbelül 1 óra alatt körbejárható. Lehet viszont kis szüneteket tartani, hogy gyönyörködni tudjon a természet szépségében, valamint folyadékpótlás céljából is meg lehet állni, ezért a tó körüli séta akár egy teljes reggelt vagy délutánt is igénybe vehet. Tekintse meg az elegáns 19. századi villákat, nézegesse el a tavon úszkáló, boldog kacsákat, és merüljön el a fák bámulatos lombkoronáinak látványában.

Vallási nevezetességek

A szigetre átevezhet gondolával, továbbá egy bérelt motorcsónakkal is eljuthat oda. A szigeten egy kőlépcsőn feljuthat a 17. századi barokk stílusú templomba, a Nagyboldogasszony-templom. Itt megtekinteti a templom gazdagon díszített fő részét, valamint megtekintheti a szigetről szóló rövid kiállítást is. Mielőtt elhagyná a szigetet, megkongathatja a “kívánságharangot”–ez egy szokás látogatók körében, akik remélik, hogy a harang megkongatásával teljesül egy kívánságuk. Ne tévessze meg: a harangot nehezebb megkongatni, mint hinné.

A bledi vár közelében lévő parton fekszik a neogótikus stílusú Szent Márton plébániatemplom, amely 1905-ben épült. Habár magába a templomba nem lehet belépni misén kívül, beleshet az üvegen keresztül, hogy megtekintse a belterét.

Történelmi helyszínek

A Bledi-szigeten a templom mellett megtalálható a prépost háza is. Régen itt papok laktak és zarándokok szálltak meg, ma pedig egy kis múzeumként működik.

A bledi vár már a 11. század óta áll büszkén a sziklás magaslaton, Bled városára és a tóra nézve. Itt üléseztek 800 éven keresztül Brixen püspökei. Ma fegyverek és páncélok nagy gyűjteménye, valamint Pristavában feltárt korai szláv sírgödrökben talált ékszerek láthatók itt. A kastélyhoz vezető út meglehetősen meredek, de igazán megéri felmenni rajta. Ha nem akar sétálni, akkor felpattanhat a kisvonatra, ami felviszi oda.

Természeti szépségek

Bled városától csupán 4 km-re fekszik a Vintgar-szurdok. A lélegzetelállítóan szép szurdokon egy 1600 méter hosszú sétány található, amely a Radovna-folyó felett ível át. Ha kedveli a természetet, akkor ez a legmegfelelőbb hely az Ön számára. Azonban legyen óvatos–a sétány nedves és csúszós lehet.

További tevékenységek

A Bledi Rendezvényterem egyike Bled népszerű helyszíneinek. A hely a tó keleti szélén található, és növényzet veszi körbe. Tekintse meg, hogy milyen koncertek, események vagy kiállítások vannak Bled városában a tartózkodása során – nem fog csalódni.

A Bledi-tó számos sportlehetőséget is kínál, például kerékpározást, túrázást, evezést és szánkózást. Próbáljon ki valami szokatlant ottléte alatt.

Események

A Bledi Napok során Bled utcái megtelnek turistákkal. Pár napra érkeznek, hogy megtekintsék, hogy hogyan készülnek a  helyi kézműves termékek,  és hogy koncerteket hallgassanak a sétányokon. A Bledi Napok legfőbb látványossága (emiatt érkezik a legtöbb látogató) a hagyományos “bledi éjszaka”, amikor a tó ragyogó fényekben pompázik. A szervezők  15 000 tojáshéjból készült mécsest (amelyeket Andrej Vidic, Bled városában élő lakos készít) eresztenek a vízbe.

A világzenét bemutató Bledi Okarina Fesztivál már 1990 óta kerül megrendezésre. Az emberek minden évben tömegesen érkeznek a koncertekre, így remek a hangulat, ami a legfontosabb mércéje a fesztivál minőségének.

Legjobb vendéglők

Bled számos étkezési lehetőséget is kínál, köztük helyi, nemzeti vagy nemzetközi ételeket is. Próbáljon ki helyi ételeket az olyan vendéglőkben, mint a Penzion Berca Bledi Várétterem és a Grajska Plaža. Ha tenger gyümölcseire vágyna, akkor az Ostarija Peglez’n az Önnek való hely. Az Okarina és a Špica nemzetközi kosztokat kínál. Bárhol is étkezik, nem lesz csalódott.

Legjobb szálláshelyek

Bled számos különféle szálláslehetőséget biztosít, köztük gyönyörű hoteleket, családi vendégházakat és táborhelyeket – ez a város minden igényt kielégít.

Hostel

A Dolar hostel Bled városában található, 900 méterre a Bledi-szigettől. A létesítmény 2,5 km-re található a bledi várról, és 2 km-re a Bledi Sportcsarnoktól. A hostelnek van egy kertje, és egy napozóterasza is.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOSTELEKRŐL

Panzió reggelivel

A Pletna panzió ingyenes Wi-Fi-t és a hegyekre néző kilátást biztosít. Ez a szállás Bled városában található, 1,6 km-re a Bledi Sportcsarnoktól, és 1,7 km-re a Bledi-szigettől. A birtok 3,3 km-re található a bledi vártól.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A PANZIÓKRÓL

Hotel

A Bledi-tó partján lévő elegáns Grand Hotel Toplice panorámás kilátást nyújt a tóra és az Alpokra. A hotelnek van egy panorámás wellnessközpontja, amiben termálmedence, szaunák és számos masszázs- és szépségápoló szolgáltatás található. A vendégek a tóra néző teraszon pihenhetnek. Az egész birtokon ingyenesen elérhető Wi-Fi van.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOTELEKRŐL

Közlekedési lehetőségek

Bled 40 km-re található Ljubljana repterétől. Innen vonattal vagy busszal is könnyen eljuthat Bled városába.

Bled egy kisváros. Sétálva és bérelhető kerékpárral is lehetősége nyílik a békés tájat csodálni.

Kimenő és érkező buszjáratok – Bled

Útvonal Megálló
From Pula to Bled Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled
From Bled to Pula Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Pula to Munich Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
From Villach to Ljubjana Villach – Bled – Ljubljana
From Umag to Munich Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
From Stuttgart to Ljubljana Stuttgart – Ulm – Augsburg– Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
From Salzburg to Pula Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Salzburg to Ljubljana Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
From Pula to Salzburg Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Pulából Frankfurtba Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
From Poreč to Munich Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
From Munich to Umag  Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag
From Munich to Pula Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Munich to Poreč Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč
From Munich to Ljubljana Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
From Ljubljana to Villach Ljubljana –Bled– Villach
From Ljubljana to Stuttgart Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart
From Ljubljana to Salzburg Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg
From Ljubljana to Munich Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Ljubljanából Frankfurtba Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Frankfurtból Pulába Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Frankfurtból Ljubljanába Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana